Ağız Kokusu

Ağız kokusu sosyal yaşamda insanları çok rahatsız eden bir sorundur. Ağız kokusu olmasının nedeni, genellikle ağız hijyeni konusuna dikkat edilmemesinden ya da bambaşka hastalıkların belirtisi olarak  düşünülmelidir.

Uzun dönem geçmeyen ağız kokusunun nedenlerinin mutlaka araştırılması gereklidir. Genellikle sabahları rahatsız edici bir ağız kokusu olması, fizyolojik olarak normal kabul edilir. Akşam yenilen veya içilen gıdaların diş aralarına girmesi ve dilde birikmesi sonucu bu sorun yaşanabilir. Bu koku kalıcı değildir ve dişler fırçalanıp ağız bakımı yapıldıktan sonra genellikle geçer.

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Günlük olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ağız bakımı açısından çok önemlidir. Fırçalanmayan, diş ipi ile araları temizlenmeyen dişlerde ağızda gıda kalıntıları olabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilin üzerinde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefes kötü kokmaya başlar.

Kalıcı ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat oluşması diş eti (periodontal) hastalığının bir işareti de olabilir. Dişlerdeki plak birikimi ve diş etlerini tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Eğer ağız kokusu diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa sürede tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen diş etline bağlı rahatsızlıklar diş ve çene kemiğine zarar verebilir.

Whatsapp'ı Aç
Selam
Nasıl yardımcı olabiliriz?