Sağlık
Ortodontik Şeffaf Plak Tedavisi İstenen Sonucu Verir Mi?

Ortodonti tedavilerde en çok merak edilen konu ortodonti tedavisinin ne kadar süreceği ve ortodonti tedavisi sonucunun istenen sonucu verip vermeyeceğidir.

Ortodonti tedavilerine kullanılan braketler, yani diş tellerinin estetik görüntü kaygısı, daha acılı ve ağrılı bir süreç olması, yaşam konforunu bozabilmesi sebebiyle kullanmak istemeyen hastalar için alternatif ürün olan şeffaf plak ya da saydam plak tedavisi önerilir. Şeffaf plakların diş teli ile arasındaki farklar diş hekiminiz tarafından size anlatılır.

Yıllardır bildiğimiz metal diş tellerinin yerine şeffaf plakların kullanımı henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlasa da çok kişi tarafından merak ediliyor. Hastalar için ortodontik şeffaf plak tedavi sürecinin beklentileri karşılayıp karşılamadığı ve ne kadar başarılı olacağı merak konusudur.

Ortodontik Şeffaf Plak Sürecinin Başarısı Nelere Bağlıdır?
Şeffaf plak tedavisinin başarısında plakların kullanım alanının doğru belirlenmesi yani hastanın şeffaf plak kullanımına uygunluğunun teşhisi çok önemlidir. Doktorların tedavi süresince ilettiği tavsiyelere ve şeffaf plak kullanım kurallarına kesinlikle uyulmalıdır. Yani şeffaf plak tedavisi sadece doktora veya sadece üretici firmaya değil aynı zamanda hastaya da bağlıdır.

Ortodontik Şeffaf Plak Tedavi Sürecinde Hastanın Etkisi Önemli midir?
Şeffaf plak tedavisinin başarılı sonuçlar vermesi konusunda hastalara daha çok iş düşmektedir. Hastalar ortodonti rahatsızlıkların tedavi sürecinde doktorları ile işbirliği içinde olmalıdır. Ölçüler alınırken yanlış bir çene hareketi, tükürük ve dil hareketleri doktorların yanlış ölçü almasına neden olur. Alınan yanlış ölçü tedavi sürecinin uzamasına veya istenilen sonucun gecikmesine neden olur.

Hastalar şeffaf plaklarını gerektiğinde rahatça çıkarabilirler. Ancak şeffaf plak tedavisinde plak günde en az 20 saat kullanılmalı ve bu sürenin altına düşülmemelidir. Çok sık takıp çıkarmak doğru bir hareket olmaz ve şeffaf plak tedavi sürecini olumsuz etkiler.

Şeffaf plaklar çıkarıldığında kutusuna konulmalıdır. Plakların kutusuna konulmayıp peçeteye sarılması, poşete konması gibi durumlar plağın yapısını bozabilir. Şeffaf plak ağızdayken sıcak, soğuk ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Şeffaf plaklar yemek yerken kutusuna koyulmalı ve hemen yemek sonrasında ağız temizliği yapılıp geri takılmalıdır. Hastalar şeffaf plak tedavisi sürecinde plaklarını iki haftada bir değiştirmeli ve bu konuya özen göstermelidir.

23 Haz, 2022

Diş Sağlığı

Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibu lum at eros. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

Daha Fazla
Whatsapp'ı Aç
Selam
Nasıl yardımcı olabiliriz?